Boven: Ruud Peeren bij onze gezamelijke lunch
op 9-12-2015.
Onderstaand In Memoriam is met toestemming overgenomen.
Auteurs: Peter van Betten en Gerard Koop
Titel: Ruud Peeren is overleden
(door Peter van Betten)
Het ging net weer wat beter met Ruud. Hij kreeg de financiën op orde en settelde zich in Buitenpost. Hij was vrij en smeedde weer plannen. Tweemaal per week wisselden we per mail van gedachten en droomden we over het Archief, Museum en Duindigt. Met zijn technische kennis als standbouwer en "klusjesman" verbeterde hij het Museum en zorgde hij voor een Hall of Fame voor de volbloeds.
Ruud groeide op in een tijd dat weinig of niets kon. Hij was een zoon van gescheiden ouders en overgeleverd aan Jeugdzorg onder de naam van Pro Juventute. De dominee en het schoolhoofd gingen zich ermee bemoeien en Ruud moest het huis uit: 14 jaar oud! Naar een jongenshuis in Delft waar de meeste jongens al 18 jaar waren. Toch voelde hij zich hier redelijk thuis. Hij wilde iets met paarden doen. Dus werd de NDR gebeld en kreeg hij voor 5 gulden per week een baantje bij de Manage "De Witte Brug" te Scheveningen. Een gedeelte moest Ruud nog afstaan aan het tehuis. Hij had het naar zijn in de manege. Wel moest hij elke dag een uur heen en een uur terug fietsen. Later moest hij - er was verder geen plaats - naar het tehuis Ter Heide bij Zeist, een soort jeugdgevangenis. Zo werd Ruud Peeren een vrijbuiter. Daarna ging hij vervroegd in dienst en was hij gelukkig van de Jeugdzorg af. Daarna had hij een vrij leven met wel zeven dagen per week werken met paarden maar voor hem was dat geen werk. Na zijn diensttijd werkte hij nog in diverse maneges en begon toen zelf een manege in Monster. Als rentrainer behaald hij diverse successen. Zo heeft hij wat rondgezworven. Later werd hij standbouwer met een eigen zaak en rentenierde tot slot en zette zich in bij de opbouw van het historisch Archief en Museum NDR. Hier hervond hij zichzelf en voelde zich nauw betrokken. In het jaar 2022 was hij nog aanwezig bij de Jaarvergadering op renbaan Duindigt.
Ruud, rust zacht.
Peter van Betten
Ook onze secretaris Gerard Koop schreef een kort In Memoriam in zijn "Laatste Nieuws" van woensdag 26 apr. 2023, als volgt:
Bij de start van het koersseizoen 2023 moeten we heel erg spijtig met triest nieuws beginnen. Afgelopen maandag kregen wij het bericht uit Buitenpost (Friesland) dat onze oud-medewerker Ruud Peeren in het weekend op 78-jarige leeftijd was overleden. Hij leek na een moeilijke tijd nieuw geluk gevonden te hebben, maar heeft er helaas niet lang van kunnen genieten.
Ruud had een rensport achtergrond als oud-eigenaar-trainer van halfbloeds en volbloeds. Vanaf het begin is hij bij het NDR-archief en bovenal ons museum sterk betrokken geweest. Van beroep standbouwer heeft hij heel veel materiaal en werktuigen aan het museum geschonken en mooie exposities opgebouwd. Denk aan de vele wanden en de Hall of Fame’s, die onder zijn hand zijn gemaakt. Na zijn verhuizing vanuit Den Haag, eerst naar Zeeland en later naar Friesland, kwam hij minder vaak, maar bleef wel betrokken. Hij was aanwezig op onze jaarvergaderingen en bleef daarbij ook strijden voor een nieuw archief/museum op Renbaan Duindigt. Daar had hij hele aparte ideeën over. Afgelopen donderdag (de 20ste) had ik nog contact met hem om hem bij te praten over de nieuw ontstane situatie op Renbaan Duindigt, waarbij zijn ideeën misschien wel deels zullen worden verwezenlijkt. Toen vertelde hij mij dat hij niet helemaal lekker was en als hij zich beter voelde wel zou bellen. Maar helaas zal dat niet meer lukken. RUUD, RUST IN VREDE.
Foto's van Ruud Peeren
Boven: Eigenaar-trainer Ruud Peeren (links) kijkt tevreden toe,
nadat zijn paard Tongue in Cheek met jockey A. Treanor
de Arcum-prijs heeft gewonnen op 30-5-1973.
Boven: Ruud Peeren in Close-up uit de foto van daarboven.
Boven: Moonlight Shadow als 2-jarige, in de paddock
onder jockey P. Bloomfield (eng). Duindigt, 12-10-1986.
Eigenaar-trainer Ruud Peeren leidt zijn paard rond.
Boven: Ruud Peeren hier aan tafel met Co Govers (links) en
Piet Borsboom bij een jaarlijkse lunch met alle vrijwilligers
van het NDR-Archief/Museum. Alledrie inmiddels overleden.
|